Наблизо, на една пряка от вкъщи, срещнах любовта. Онази, всепоглъщащата и вечната. При вида на която просто оставаш безмълвен и мъничко жалък. Онази, която цял живот всеки от нас чака да кацне на рамото му. И тя кацна до мен. Буквално. Гълъбите. Тези малки пернати създания, със своите „пилешки мозъци“ (не можах да се въздържа да използвам този идиом) имат пъти по-висока емоционална интелигентност от нас, хората. Именно защото там всичко е простичко. Без очаквания, без договорки, без клетви и обещания. И все пак завинаги.

Не случайно гълъбите са символ на любовта. Моногамията и предаността им са изумителни. Те имат един- единствен партньор в живота си. Дори когато единият от двойката умре, другият се обрича на самота до края на дните си…

Няма да забравя разказа на един човечец, гледал гълъби в продължение на 30 години. Когато гълъбицата в една от двойките умряла, те я хвърлили на боклука. Дни наред мъжкият стоял на пост там… и след това просто се изгубил.

Може би, от своите малки камбанарии, през призмата на напредничавото си мислене и под лозунга за правото на лично щастие, себереализация и… егоизъм, всичко това ще ни се стори сюрреалистично и проява на излишен алтруизъм. Но кой би могъл да ни съди, когато днес егоизмът е добродетел…? Поне до тук стигнахме в психологията.

Днес, седейки в градинката, наблюдавах как един мъжки самоотвержено и с плам ухажваше избраницата си. Демонстрираше цялата прелест, на която бе способен. Следваше я навсякъде, сляп за всички други заобикалящи го себеподобни. А тя, като една истинска дама, беше леко пренебрежителна. Точно толкова, колкото е необходимо, за да го плени. Завинаги. Дадох си сметка, че ставам свидетел на началото на една вечност.

Но какво пък… Наскоро четох, че след модата на масовите сватби е дошла и тази на мосовите разводи. Пито – платено. Тъй че – да дерзаем. Но следващият път, когато чуете нежно гукане, огледайте се. Някъде около вас има любов. Някъде наоколо един истински мъж ще целува една гълъбица.

Не мога да не се запитам: Кой е по- висш? И не мога да го отрека – пожелавам си любовта на гълъбите.

Видео

Коментари: