Ако работиш на две места, знаеш идеално какво означава изразът „Да носиш две дини под една мишница“.

В повечето случаи не сляпата амбиция, а безизходицата принуждава все повече жени да се хванат на работа на две места. Ако си сред дамите, които, за да попълнят дупките в семейния бюджет, работят буквално двойно, навярно вече си се сблъскала с трудностите, които носят със себе си тези отговорности. Ако пък тепърва си изправена пред подобен избор, разбери по-ясно с какво ще си имаш работа!

Трудов договор
Независимо от позицията, която изпълняваш, не си мисли, че вторият ти работодател ти прави лична услуга като те взима на работа и поискай да сключиш договор. Да, трудовото ни законодателство позволява всички граждани на Република България да работят съвсем законно на две различни места. Според чл. 111 от Кодекса на Труда вторият трудов договор е договор за външно съвместителство, така че не се съгласявай да работиш на черно – без осигуровки и прочие, защото необвързаността ти с който и да работодател и институция, са изцяло в твоя вреда.

Не влизай във филма
Само човек, който не се е опитвал да се раздвои на две места едновременно, не знае колко трудно е да жонглираш с две позиции, две работни места, две отговорности… Една от клопките, в които можеш да се вкараш, ако работиш на две места, е да мислиш за едната работа, докато си на другата. Постарай се да не смесваш двете позиции и когато работиш на едното място, да не си само тялом там, а да даваш всичко от себе си, без значение дали след час ще трябва да се пренастроиш на друга вълна, т.е работа.

Личен живот ли?
Тук е моментът да се отбележи, че по всяка вероятност от тичането на две работни места и ангажиментите ти вкъщи известно време изобщо няма да се сещаш за социален и личен живот. Лошото е, че по всяка вероятност, дори и да се сетиш – няма да ти остават нито сили, нито време! Така че помисли какво или колко точно печелиш и какво губиш, ако работиш на две места и готова ли си за подобни жертви.

Източник: списание Блясък

Коментари: